Обработка на тютюн за цигари

Сигурно всеки един пушач се е замислял как да се сдобие с евтин тютюн за цигари. На всички им е ясно че себестойността на една кутия цигари е някъде към два лева и варира в зависимост от качеството на тютюна който се използва. Колкото и да е скъп даден тютюн, произведените от негоцигари в домашни условия ще са поне на половина по-евтини от тези, които си купувате в магазина. На практика там вие плащате например около 2 лева за кутията цигари и 3 лева за бандерола. Е да, ама вие не пушите бандерола, а цигарите. По-принцип бандерола на цигарите или тютюна е доказателство за произхода на продукта, но в България това по никакъв начин не може да бъде критерий за качество. Друг е въпроса, ако си купувате само вносни цигари, но там цените са доста по-завишени. По същата логика можете да си купувате и вносен тютюн и цигарите пак ще ви излизат много по-евтини. Работата е там, че вие можете да се сдобиете с български „нерафиниран” тютюн, буквално за жълти стотинки. Този тютюн естествено няма да става директно за свиване на цигари и в последствие пушенето им. За целта ще е нужна допълнителна обработка на тютюна. В домашни условия вие сте силно ограничени от възможните методи за обработка, като в случая можем да ги сведем до само два типа. Естествено вие няма да се занимавате с търговия на цигари, а те ще бъдат за лично ползване и следователно няма да ви е нужен лиценз за тези интервенции. Първата процедура е да „сварите” вашия тютюн. За целта можете да го сложите във фурната но не на много висока температура, като предварително сте го навлажнили. Под навлажнили, имам предвид да сте го намокрили добре, но не разбира се да плува във вода. От време на време трябва да го разбърквате и повторно да го навлажнявате. Тази процедура ще смекчи „вкуса” на цигарите и той няма да е неприятен за езика. Другата процедура е компресиране на тютюна. Като за целта вече сварения тютюн се завива в хартия, поставя се между две дървени плоскости и се притиска. Това може да се направи, както с менгеме така и с някаква тежест която да поставите върху плоскостите. Тази процедура продължава няколко дни, до седмица. След това взимаме вече компресирания тютюн и го поставяме в буркан, който се затваря плътно. Оставяме го така да отлежи (да ферментира) поне два месеца. След това сушим тютюна и сме готови да тъпчем цигари с домашно произведения си тютюн. Това разбира се е може би една от най-първобитните техники за обработка на тютюн за цигари, но е най-лесно приложима в домашни условия.

About these ads

~ от tutunblog на януари 20, 2012.

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 35 other followers

%d bloggers like this: